Aan alle inwoners van de gemeente Sluis,

 

Dit Manifest roept op tot solidariteit, visie en ‘lef’ om u uit te spreken over de toekomst.

Misschien vindt u dit wat al te grote woorden en bent u wat sceptisch. Vraagt u zich af of de navolgende onderwerpen wel uw aandacht waard zijn… Wij hopen van wel!

Tijdens de ‘intelligente’ lockdown van de afgelopen maanden hebben we de kwetsbaarheid van de zorg ook in onze gemeente kunnen zien, terwijl er vooral onderlinge solidariteit nodig is om uitsluiting en eenzaamheid te voorkomen. Ook kunnen we constateren dat onze gemeente volledig afhankelijk lijkt te zijn van de toeristische industrie.   

Ook in de gemeente Sluis is dringend behoefte aan vernieuwing en aandacht voor de thema’s die overal spelen, zoals de dreigende sociale en economische ongelijkheid, klimaatverandering, toegankelijk en betaalbaar vervoer, de leefbaarheid in de kernen, duurzaamheid en de zorg en ondersteuning voor onze inwoners.

De koers waarop de gemeente Sluis zich nu bevindt is er één van meer horeca en meer aanbod voor dag- en kooptoeristen, meer massatoerisme in de zomer en meer grootschalige landbouw. Het moment is gekomen om ons af te vragen of dit in het belang blijft van onze inwoners. Er zijn zoveel nieuwe kansen op een betere verdeling van de welvaart en welzijn die een hele nieuwe dynamiek aan onze streek kunnen geven en onze leefomgeving positief kunnen beïnvloeden. Niet alleen aan onze prachtige kust maar ook in het ruime achterland.

Wij vinden het College van de gemeente Sluis veel te behoudend hierin; men borduurt voort op hoe het altijd is geweest en toont weinig ambitie.

Het visiedocument “Krachtig Verbonden”, dat het College nù aan het voorbereiden is, mag niet voorbij gaan aan deze nieuwe kansen.

De kansen voor onze streek zien wij in het beter benutten van kwaliteiten rondom gezondheid en actief leven, in gezond voedsel en zorg voor de natuur, rondom de transities in de landbouw en de energievoorziening, in mobiliteit en sociale interactie.

Dit biedt ruimte voor nieuwe en innovatieve ondernemingen en nieuwe plannen voor bestaande ondernemingen. Alleen op deze manier kunnen we nieuwe bedrijven en nieuwe inwoners aantrekken. En alleen op die manier kunnen we de financiële positie van de gemeente verbeteren en kunnen meer mensen profiteren van nieuwe voorspoed.

Wij staan nu voor een keuze: gaan we op dezelfde voet verder en bouwen we deze eenzijdige afhankelijkheid uit, of gaan we nieuwe kansen benutten en zorgen we dat de gemeente u als inwoner serieus neemt?

Aan u de keuze: stem ‘stilzwijgend’ in met hoe het hier nou eenmaal gaat, of onderschrijf dit Manifest. Daarmee eisen we een langlopend maatschappelijk debat over onze gezamenlijke ‘toekomstkoers’ en eisen we onderzoek naar effectieve en efficiënte alternatieven.

Wij vragen u te kiezen voor een visie die richting geeft en waar u over mee mag praten; die inspireert tot daden en investeringen. Wetend dat we allemaal deel willen uitmaken van een verhaal waarin we geloven en dat we meedragen in ons hart.

Hieronder hebben we de kansen en keuzes voor de toekomst beschreven die wij belangrijk vinden.

 

Wij van Manifest Sluis 2030 vinden dat het HIER anders kan en anders moet:

  1. Ons sociaal en economisch beleid moet zich richten op solidariteit en zorg voor onze omgeving. Maatschappelijke ondernemingen bieden kansen voor goede algemene voorzieningen en een duurzame infrastructuur voor ‘wezenlijke’ zorg en diensten.
  2. Wij willen nieuwe kaders verkennen, bijvoorbeeld door mobiliteit en energievoorziening voor bewoners en gasten te organiseren met maatschappelijke en technische innovatie: coöperatief, waardoor zowel de lasten als de baten eerlijk gedeeld worden.
  3. Wij stoppen met het volbouwen van de kust met recreatieprojecten en zetten in op het jaarrond benutten van bestaande accommodaties en meer focus op verblijfstoerisme en een aantrekkelijk woonklimaat in onze dorpen, ook buiten de zwaar belaste kustzone.
  4. Wij moedigen maatschappelijk verantwoord investeren aan, zoals in aantrekkelijke en gezonde toeristische verblijfsbestemmingen jaarrond. Daarnaast moet er meer ruimte komen voor circulaire land- en tuinbouw. Dit worden de dragers voor nieuwe economische ontwikkelingen in het achterland.
  5. Wij willen waar mogelijk voedsel eten en energie gebruiken die in de gemeente zelf worden voortgebracht. We streven naar een ‘ecologische voetafdruk’ van nul.
  6. Wij zetten stevig in op de verzorging van ouderen en goed onderwijs aan en ontwikkeling van onze jeugd. Een kwestie van ‘inclusief’ denken en handelen.
  7. Wij zetten sociale en financiële armoede buiten de deur en zoeken publiek – private samenwerking voor vernieuwing en verduurzaming. Daarbij zetten we ‘vol’ in op Social Return On Investment (SROI) als gemeentelijk beleidsinstrument: investeringen in de toeristenindustrie moeten profijtelijk zijn voor onze inwoners.
  8. Wij beschermen de natuur op een manier dat iedereen er van kan genieten.
  9. Wij dragen onze cultuur uit en bieden mogelijkheden en ontmoetingsplaatsen om ons hiermee te verrijken en ons te uiten.

Wij nodigen u uit om dit Manifest, liefst aangevuld met uw persoonlijke zienswijze, in te dienen bij het College als reactie op de gepubliceerde plannen. Maar u kunt natuurlijk ook uw eigen zienswijze inbrengen.

Wij als linkse partijen vinden het belangrijk dat er in onze gemeente een breed maatschappelijk debat wordt georganiseerd over ‘de kansen voor de toekomst’.

Dat is niet vanzelfsprekend!

 

Stuur daarom de brief (op deze pagina onderaan te downloaden) waarin u uw steun betuigt aan ons Manifest 2030 aan:

het College van Burgemeester en Wethouders, Postbus 27, 4500 AA Oostburg.

Vòòr 4 november 2020, want dan stopt ‘de inspraak’ op het visiestuk Krachtig Verbonden.

 

Door dit Manifest als uw zienswijze in te dienen, ondersteunt u onze oproep aan het College van de gemeente Sluis om de mogelijkheid tot actieve burgerparticipatie over onze toekomst te organiseren.

 

Als inwoner en burger, die zich uitspreekt over de toekomst en die gehoord wil worden!

Deze oproep tot ‘burgerparticipatie’ komt van de fracties GroenLinks, de Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij in de gemeenteraad van Sluis.